Eläinpelastusta Suomessa ja maailmalla
Kevät on eläinpelastuksen kiireisintä aikaa
Pihapuusta kantautuu korviin äänekäs piipitys linnun poikasten vaatiessa ravintoa, ja silmiin osuu myös hiljaa paikoillaan nököttävät rusakon poikaset, jotka pyrkivät olemaan mahdollisimman huomaamattomia. Luonto on herännyt ja uutta elämää syntynyt eläinperheisiin.
Sen lisäksi että metsät ja pihat kuhisevat uutta elämää, tarkoittaa tämä vuodenaika myös kiireisintä sesonkia eläinpelastustehtävien osalta. Eläinpelastustehtävät ovat kuuluneet Suomessa pelastuslaitosten tehtäviin, sillä oikeaoppinen eläinpelastustehtävä vaatii aina sekä erikoisosaamista että erikoisvälineistöä, jotta voidaan taata turvallisuus niin eläimelle kuin pelastajallekin.
Viime viikolla saimme lukea Ylen uutisen Kymenlaakson pelastuslaitokselta, jossa tänä vuonna varaudutaan eläinpelastustehtäviin ottamalla käyttöön erityinen eläinpelastusauto, ”eläinten ambulanssi”. Kyseinen auto on Suomessa viides. Viisi ambulanssia eläinpelastukseen kuulostaa melko pieneltä määrältä verrattaessa tilannetta esimerkiksi Hollantiin, sillä maasta löytyy yli 250 eläinpelastusambulanssia. Hollannissa eläinpelastustehtäviä hoitavat erilliset organisaatiot sekä vapaaehtoiset työntekijät. Toisaalta eläinpelastustehtävien lukumäärätkin poikkeavat toisistaan huomattavasti, Suomessa eläinpelastustehtäviä vuonna 2017 oli yhteensä 2 380, kun pelkästään Amsterdamin kaupungissa niitä oli yli 12.000 kappaletta.
Osaltaan erot selittyvät väestömäärällä sekä luonnontilaisten alueiden vähyydellä Amsterdamissa, mutta suurin tekijä lienee kuitenkin asenteissa ja kulttuurissa. Suhtautuminen eläimiin on hollantilaisilla inhimillisempää, ja he pyrkivät tekemään kaiken voitavansa eläimen pelastamiseksi ja hoitamiseksi terveeksi, oli kyse sitten lemmikki- tai villieläimestä.
Peltacon eläinpelastusprojekti
Peltacon eläinpelastusprojekti käynnistettiin vuonna 2011 Helsingin pelastuslaitoksen ylipalomies Vesa Nurmisen kanssa. Tuotekehitysprojektin aikana kehitettiin liki 40 tuotetta, jotka ovat käytössä tänä päivänäkin ympäri Suomen pelastuslaitoksissa ja VPK-asemilla. Tuolloin alkanut projekti huipentui Eläinpelastusoppaan julkaisuun syksyllä 2014.
Eläinpelastusprojektimme sai tänä keväänä jälleen uutta tuulta alleen, kun käynnistimme toukokuussa Amsterdamissa ja Den Haagissa eläinpelastusammattilaisten kanssa pilotointiprojektin eläinpelastustuotteidemme osalta lanseeraamalla erityisen eläinpelastusambulansseille suunnitellun tuotepaketin. Tuotepaketissa mukana sekä jo aikaisemmin tuttuja eläinpelastustuotteitamme, mutta myös täysin uusia innovaatioitamme. Projektin aikana saamme arvokasta tietoa tuotteidemme toimivuudesta erittäin aktiivisessa käytössä. Pilotti kestää heinäkuun loppuun, jonka tuloksista kerromme syksyn aikana mm. täällä blogissamme.
Turvallista juhannusta kaikille! Toivottaa Peltacon väki