Maaöljyvahinkojen torjuntakalusto
Sami Response – suuronnettomuuksien torjuntaan
Polttoainepäästöjen hallittuun talteenottoon maan pinnalta ja maaperästä on olemassa ratkaisu, joka on syntynyt Suomen Ympäristöviranomaisten toivomuksesta. Peltaco Sami Response on liikuteltava maaöljyvahinkojen torjuntalaitteisto, jonka ovat kehittäneet Pelastusopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Peltaco Oy. Suomen vesillä on öljyvahinkojen torjuntaan varauduttu aluksin ja laittein, maalla ei niin tehokkaasti kuin olisi mahdollista. Miksi ei?
Pohjaveden pelastuslaitteisto nopeasti paikalla
Kun Peltaco Sami Response -laitteisto on kuljetettu onnettomuuspaikalle, on torjuntalaitteisto – mm. iskupora terineen, imuputket, alipainepumppu letkuineen, alipainesäiliö, polttolaitteisto, sähköaggregaatti ja keruusäiliö – valmis käyttöön n. 10 minuutissa. Laitteistovaunu avautuu joka sivulta, mikä nopeuttaa sen käyttöönottoa.
Torjuntalaitteisto on pakattu kompaktiin laitteistovaunuun, jossa on kaikki tarvittava mukana. Laitteiston raskaimmat osat vedetään esille liukupedeillä ja siinä on myös toimintaa ja työtä helpottava valaistus valmiina.
Syttymisvaara eliminoidaan sekä laitteiston maadoituksella että vuotokohdan suojavaahdotuksella.
Alipainesäiliö ja muut komponentit siirretään kätevästi toiminnan ja maaston mukaan omille paikoilleen.
Peltaco Sami Response – varmaa toimivuutta kaikissa olosuhteissa
Peltaco Sami Response -laitteiston toiminta perustuu voimakkaaseen alipaineimuun, jolloin haihtuvia hiilivetyjä, kuten bensiiniä, saadaan maasta sekä nesteenä että höyryinä maahan upotettujen imuputkien avulla.
Nopeus ratkaisee paljon
Peltaco Sami Response -laitteisto on testattu sekä talvi- että kesäolosuhteissa. Imuputket saadaan porattua maahan paksun lumikerroksen, jään ja roudankin läpi. GTK:n suorittamissa testeissä on onnistuttu poistamaan maaperästä bensiiniä tuoreeltaan n. 50-80 %. Torjuntatoimet kestävät vuodon laajuudesta riippuen parista tunnista muutamaan tuntiin.
Neste ja höyryt tehokkaasti erilleen
Prosessi perustuu voimakkaaseen alipaineimuun, jolloin haihtuvia hiilivetyjä, kuten bensiiniä, saadaan maasta sekä nesteenä että höyryinä maahan upotettujen imuputkien avulla.
Maahan tehdään n. 0,5-1,5 metrin syvyiset reiät joko polttomoottori- tai sähkökäyttöisellä poralla maaperästä ja vuodenajasta riippuen. Reikiin asennetaan imuputket.
Maassa lammikossa (pintaimu) oleva bensiini, diesel tai polttoöljy kerätään suoraan alipainepumpun kautta keruusäiliöön.
Palava neste ja hiilivetyhöyryt erotetaan toisistaan alipaineistetussa erotussäiliössä ja haitalliset bensiinihöyryt hävitetään hallitusti polttamalla. Palamisen varmistamiseen käytetään nestekaasupoltinta.
Välittömällä ympäristövahinkojen torjunnalla säästetään kunnostustöissä jopa satoja tuhansia euroja. Ympäristölle aiheutuvaa tuhoa ei sen sijaan voida mitata rahassa.
Kustannussäästöjä moninkertaisesti
Maaperän kunnostus on asia, joka maksaa. Peltaco Sami Response -laitteisto vähentää merkittävästi maaperän puhdistustarvetta. Torjunnan tarkoituksena on ottaa talteen se polttoainemäärä, joka muutoin saattaa päätyä pohjaveteen. Torjunnan jälkeen kunnostustöitä tarvitaan edelleen, mutta huomattavasti vähemmän. Pohjavettä ei voida kuitenkaan pelastaa jälkikäteen. Pelastuslaitosten tehtäviin kuuluu onnettomuuden uhkiin ennakolta varautuminen.