Pelastussuunnitelma
Pelastussuunnitelma pienentää riskejä ja tuhoja
Pelastussuunnitelman avulla valmistaudut vaaratilanteisiin. Yrityksen ulkopuolinen, turvallisuuteen erikoistunut asiantuntija auttaa sinua huomaamaan vaaratilanteita ja riskejä, joista et välttämättä ole tietoinen tai jotka ovat arkipäiväistyneet tiloissasi. Lisäksi hän varmistaa, että pelastussuunnitelma on laadittu juuri pelastettavaan kohteeseen sopivaksi. Huolellisesti laaditulla ohjeistuksella ja suunnitelmalla valmistaudut pienentämään riskejä ja tuhoja vaaran uhatessa. Laadimme pelastussuunnitelmat yrityksille, taloyhtiöille, kiinteistöille ja eri toimijoille vuosien kokemuksella. Ota yhteyttä kun tarvitset apua pelastussuunnitelman laatimisessa.
Milloin pelastussuunnitelma on laadittava?
Pelastuslaissa (379/2011) ja valtioneuvoston asetuksessa pelastustoimesta (407/2011) määritetään muun muassa seuraavat kohteet, joihin on laadittava pelastussuunnitelma:
- asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa;
- sairaaloihin, vanhainkoteihin, vankiloihin ja palvelu- ja tukiasuntoihin;
- kouluihin, oppilaitoksiin ja muihin vastaaviin opetuksessa käytettäviin tiloihin;
- lastensuojelulaitoksiin ja koulukoteihin sekä päiväkoteihin, perhepäiväkoteihin ja muihin lasten ryhmämuotoisen hoidon järjestämisessä käytettäviin tiloihin lukuun ottamatta yksityisiä asuntoja;
- majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa (308/2006) tarkoitettuihin majoitusliikkeisiin sekä ulkoilulaissa (606/1973) tarkoitetuille leirintäalueille ja tilapäisille leirintäalueille;
- tiloihin, joita käytetään vähintään 20 henkilön tilapäiseen joukkomajoitukseen;
- kirkkoihin, kirjastoihin, urheilu- ja näyttelyhalleihin, teattereihin, liikenneasemille, messualueille, moottoriradoille, huvipuistoille sekä edellä mainittuja vastaaviin kokoontumispaikkoihin;
- kauppakeskuksiin ja vastaaviin tiloihin sekä yli 400 neliömetrin myymälöihin;
- yli 50 asiakaspaikan ravintoloihin ja vastaaviin tiloihin;
- yli 1500 neliömetrin teollisuus-, tuotanto- ja varastorakennuksiin;
- ympäristönsuojeluasetuksen (169/2000) 1 §:n mukaisiin ympäristölupaa edellyttäviin eläinsuojiin
- kohteisiin, joissa vaarallisen kemikaalin vähäistä teollista käsittelyä ja varastointia saa harjoittaa vain tekemällä siitä vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden turvallisuudesta annetun lain (390/2005) 24 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen;
- kulttuuriomaisuuden suojelua koskevissa Suomea sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa kulttuuriomaisuudeksi määriteltyihin ja sitä sisältäviin rakennuksiin ja kohteisiin sekä muihin lakien ja asetusten nojalla kulttuuriomaisuutena suojeltuihin rakennuksiin ja kohteisiin;
- työpaikkatiloihin, joissa työntekijöiden ja samanaikaisesti paikalla olevien muiden ihmisten määrä on yleensä vähintään 50;
- yli 100 metriä pitkiin yleisessä käytössä oleviin tunneleihin;
- turvetuotantoalueille.
Jos samaa kohdetta varten tulee muun lain kuin pelastuslain taikka toimivaltaisen viranomaisen antaman määräyksen nojalla laatia turvallisuus-, valmius- tai muu vastaava suunnitelma, erillistä pelastussuunnitelmaa ei tarvitse laatia, vaan vastaavat asiat voidaan koota mainittuun muuhun suunnitelmaan. Tästä on kuitenkin mainittava suunnitelmassa.
Pelastussuunnitelman laatiminen
Parhaimmassa tapauksessa pelastussuunnitelma toimii turvallisuusasiakirjana, josta löytyvät kaikki turvallisuuteen liittyvät asiat. Minimivaatimuksena suunnitelmassa tulee ottaa huomioon pelastuslain omatoimisen varautumisen sekä tulipalojen ennaltaehkäisyn säännökset.
Räätälöidystä pelastussuunnitelmasta paras turva
Pelastussuunnitelman teko alkaa kierroksella sisä- ja ulkotiloissa, jossa turvallisuusasiantuntijamme auttaa tunnistamaan riskejä ja uhkia. Kierroksen ja haastattelun pohjalta asiantuntija luo juuri sinun yritykseesi ja kiinteistöösi sopivan pelastussuunnitelman, jossa otetaan huomioon kaikki lakisääteiset velvoitteet kuten arviointi vaaroista ja riskeistä, ohjeistukset henkilöille onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja vaaratilanteissa toimimiseksi, tiedot turvallisuusjärjestelyistä ja omatoimisen varautumisen toimenpiteet.
Verkkopalvelulla pidät suunnitelman ajan tasalla
Saat pelastussuunnitelman ja muut kiinteistökohtaiset dokumentit Peltacon verkkopalveluun, jossa voit ylläpitää ja päivittää pelastussuunnitelmaa sekä kirjata omavalvontaan kuuluvia asioita. Verkkopalvelu muistuttaa vuosittaisista päivityksistä ja päivittyy myös automaattisesti laki- ja asetusmuutosten osalta. Lisäksi verkkopalvelun kautta pelastussuunnitelma on helposti jokaisen löydettävissä missä ja milloin vain. Yksi tärkeä osa pelastussuunnitelmaa ovat riskien arvioinnista johdetut toimintaohjeet eri tilanteita varten. Sähköisessä palvelussa toimintaohjeet on jaettu helppokäyttöisten pikapainikkeiden taakse joiden käytettävyys on helppoa ja vaivatonta.
Asiantuntevaa palvelua Peltacolta
Olemme Peltacolla laatineet pelastussuunnitelmia jo sadoille kiinteistöille ja toimijoille vuodesta 2014 lähtien. Kiinteistöjen ja ihmisten turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Tarvitsetko apua pelastussuunnitelman laatimisessa? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.
Turvakartoituksella selvität helposti yrityksesi nykyisen turvatason
Ota yhteyttä
Lähetä meille viesti alta löytyvällä lomakkeella ja kerromme lisää:
Peltaco -blogi:
Koeponnistus eli paineastioiden tarkastuspalvelut 2021
Koeponnistusta kuljetettaville kaasusäiliöille tehdään Peltacolla säännöllisesti. Kuljetettavan kaasusäiliön voi tuoda ilman erillistä…
Lue lisääAutomaattiset aerosolisammutusjärjestelmät
Peltaco hyödyntämään avaruusteknologiaa yhteistyössä oululaisen Salgrom Technologies Oy:n kanssa
Lue lisääTekninen pelastaminen vaatii erikoistaitoja
Tekninen pelastaminen vaatii erikoistaitoja. Vuosien saatossa mm. pelastustoimen toimijat ovat maailmanlaajuisesti parantaneet…
Lue lisääTurvallisuus kyllä maksaa. Mutta kokeileppa onnettomuutta.
Usein kuullaan sanottavan, että turvallisuus maksaa. Niinhän se maksaakin. Mutta kokeileppa mitä…
Lue lisää