Turvakartoitus – pienellä investoinnilla suuret hyödyt
Minkä vuoksi turvakartoitus tehdään?
Yleensä suomalaisissa yrityksissä turvallisuusasiat on melko hyvin hoidettu. Aina on kuitenkin parantamisen varaa, oli sitten kyse laitteista, järjestyksestä tai asenteista. Jos yritys on toiminut pitkään, helposti sokeudutaan ympäristölle eikä välttämättä nähdä selkeitäkään turvallisuuspuutteita, kuten vaihtoehtoisten poistumisreittien toimimattomuus, tuotteiden tai tavaroiden väärinsijoittelu poistumisreiteille tai valaistuksen riittämättömyys. Uusissa yrityksissä taas turvallisuuskulttuuria ei välttämättä ole muodostunut, eikä turvallisuutta nähdä riskinä tai mahdollisuutena. Turvakartoituksen avulla ulkopuolinen asiantuntija saa näkemyksen senhetkisestä turvallisuustilanteesta ja pystyy ohjeistamaan työntekijöitä turvallisempaan työskentely-ympäristöön. Kartoituksen aikana tarkastellaan asioita, joita asiakas ei itse osaa välttämättä tarkastella.
Mitä turvakartoituksessa tapahtuu?
Turvakartoituksessa haastatellaan turvallisuudesta vastaavaa henkilöä (esim. toimitusjohtajaa, turvallisuuspäällikköä tai nimettyä turvallisuusvastaavaa) ja kartoitetaan organisaation toimintaa, käydään mm. läpi henkilöstön koulutustilanne sekä nykyiset sopimukset huolloista. Tämän jälkeen tehdään kiinteistökierros. Asiakas pyritään ottamaan mukaan kierrokselle, koska on tärkeää, että asiakas oppii myös itse tunnistamaan riskit ja kiinnittämään huomiota turvallisuusasioihin jokapäiväisessä toiminnassa. Kiinteistö tarkastetaan sekä sisältä että ulkoa. Huomioidaan mm. onko parkkialueen valaistus riittävä, ja onko hiekoitus kunnossa. Sisätiloissa tarkastetaan poistumisreitit, mahdolliset esteet, tekniset tilat, turvallisuuslaitteet ja -tekniikka, palo-osastoinnit sekä opastemerkinnät. Kierroksen aikana keskustellaan mahdollisista turvallisuuspuutteista, niiden syistä sekä miksi puute on korjattava. Kierroksen jälkeen asiakas saa huomioista sähköisen ja helposti luettavan raportin, jonka pohjalta voidaan tehdä suunnitelma parannuksista.
Turvallisuuskulttuuri osaksi yrityksen toimintaa
Turvallisuusriskit ovat nykyään monimuotoisia, ja tulevat niin organisaation sisältä kuin ulkoa, siksi henkilöstön kouluttaminen ja turvallisuusasioihin oppiminen on tärkeää. Turvallinen työskentely suojaa sekä työntekijöitä että asiakkaita, on taloudellisesti järkevää ja varmistaa organisaation jatkuvuuden. Turvallisessa työympäristössä työskentely on sujuvaa, kun ei tarvitse siirrellä, väistellä ja varoa, vaan voi keskittyä työntekoon. Henkilöstön koulutuksella ylläpidetään ja kehitetään yrityksen turvallisuuskulttuuria.
5 vinkkiä turvallisempaan työskentelyyn
- kertaa pelastussuunnitelma
- siivoa ja järjestä työtilat ja kulkureitit
- tarkasta vaihtoehtoiset poistumisreitit
- harjoittele alkusammutuskaluston käyttöä
- varmista turvalaitteiden kunto